"Mediatorul și-a îndeplinit menirea atunci când a adus armonia în viața ta. Cu ajutorul lui, poți realiza o simfonie din orice sunete care se lovesc și se resping."


Ce este medierea

Medierea este o modalitate alternativa de rezolvare a unui conflict prin implicarea unei terte persoane, adica mediatorul, care ajuta partile să gaseasca o solutie reciproc acceptata.

Medierea este o procedura voluntara şi confidentiala de rezolvare  a unui conflict.

Medierea este în momentul de fata  o alternativa tot mai des folosita de catre partile aflate intr-un conflict aflat pe rolul unei instante de judecata sau conflict care nu a ajuns la instanta.

Avantajele medierii sunt numeroase incepand de la faptul ca partile care aleg rezolvarea unui conflict prin mediere economisesc bani, castiga timp şi pastreaza relatii. În plus prin mediere partile pot să se implice în solutionarea conflictului spre deosebire de instanta de judecata unde i se impune o solutie. Părţile pot să aleagă şi să decidă singure între mai multe modalităţi de rezolvare a conflictului. În măsura în care medierea nu rezolvă conflictul, părţile se pot adresa instanţei de judecată.

La nivel european exista un puternic curent favorabil recomandarilor de rezolvare a anumitor tipuri de conflicte prin mediere. Uniunea Europeana recomanda şi sustine ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor folosirea medierii. În SUA medierea este o procedura care  functioneaza cu succes.